Monitoren zonne-installaties Woningcorporaties

Gepubliceerd op 2 juni 2023 om 14:49

Op een goedkope en effectieve manier de prestaties van grote aantallen zonne-installaties monitoren. Dat was de opdracht in de aanbesteding van 8 woningcorporaties die eerder dit jaar heeft plaatsgevonden. Greendata is als winnaar uit de bus gekomen met een innovatieve oplossing, op basis van data uit de slimme meter.

monitoren van zonne-installaties

Om de prestaties van een zonne-installatie op huurhuizen te monitoren zijn woningcorporaties aangewezen op dure oplossingen. Vaak wordt gekozen voor het installeren van een aparte meter met GSM module. Dat gegeven bracht een 8-tal woningcorporaties, onder aanvoering van Maarten Corpeleijn van Huurenergie, ertoe om een tender uit te schrijven voor een betere oplossing.

De oplossing waar de woningcorporaties voor hebben gekozen is er één die gebruik maakt van de meetdata voor teruglevering uit de slimme meter. Door deze op de juiste wijze te analyseren volgt daaruit of de zonne-installatie het doet en of de installatie goed presteert. Het systeem geeft automatisch terugkoppeling naar de bewoner, woningcorporatie en/of installateur.

Omdat het niet nodig is extra hardware te plaatsen of data-abonnementen af te sluiten, zijn met de oplossing van Greendata de kosten een fractie van de eerder beschreven situatie. De afwikkeling van toestemming verkrijgen (van de bewoner om de meter uit te mogen lezen) wordt volledig door de software van Greendata ondersteund.

Meer weten over deze oplossing? Mail of bel Alexis Fischer.